Dünyanın ilk yapı malzemesi olan ahşap, yerini ve güvenilirliğini asırlardır korumaktadır. Tabiat ananın bize sunduğu en değerli ve en eşsiz malzeme niteliği taşıyan ahşap, günümüzde tekrar gün yüzüne çıkmayı başarmıştır. Ahşabın faydaları, güzelliği, doğal izolasyonu, sağlıklı ve uzun ömürlü oluşu ve en önemlisi depreme dayanıklı oluşu gelişmiş ülkelerin tercih etme sebeplerindendir. Ayrıca ülkemizde de son yıllara oranla ahşap kullanımında artış gözlemlenmiştir.Diğer yapı malzemelerine göre, depreme karşı önemli avantajları olan ahşap yapı, depremde daha güvenli yapı sistemlerindendir. Ahşabın bileşenleri dayanıklı, birleştirilmesi ve yalıtımı kolaydır. Ahşap yapı iskeletinde çok sayıda eleman ve çivili birleşme yeri olduğundan kuvvetleri absorbe eden çok miktarda yük kolu bulunmaktadır. Ahşap yapılarda kullanılan bağlantılı birleşme yerleri depremin enerjisini dağıtmak için elverişlidir. Türkiye’de ahşap taşıyıcı sistemler yaklaşık 40-50 yıl öncesine kadar yaygın bir şekilde inşa edilmesine rağmen, betonarme yapım tekniğinin ortaya çıkması ve gelişmesiyle ahşap yapıdan uzaklaşılmıştır. Geçmişte deprem felaketleri nedeniyle pek çok can ve mal kayıpları yaşamamak için ahşap yapılara yeniden yönelmemiz gerekmektedir. Ahşabın depreme karşı dirençli olmasını sağlayan diğer bir özelliği ise hafif fakat güçlü olmasıdır. Deprem esnasında meydana gelen zemin hareketleri diğer yapılardaki gibi ahşap yapıda büyük bir enerji oluşturmamaktadır. Ayrıca ahşap yapı yığma ve betonarmeye göre doğal şekilde daha sünek oldukları bilinmektedir. Süneklik diye isimlendirilen kavram, yapının çökmeden akabilme ve şekil değiştirebilme kabiliyetidir. Depremin ani şekilde oluşturduğu yüklere karşı binalarda eğilebilirlik ve bükülebilirlik aranan bir özelliktir. Böylece ahşabın depreme olan dayanıklılığı, esnekliği ve hafifliği yığma ve betonarmeye oranla daha dirençli olması kanıtlanmaktadır.Bir binanın depremde yıkılma sebebi, deprem dalgasının tersi yönünde hareket etmesidir. Bu yüzden taşıyıcı kolonlar bu güçlü dalgalara dayanamayıp yıkılmaktadır. Ahşap yapılar ise, esneklikleri sayesinde bu yapılarla aynı yönde hareket edebildikleri için depreme karşı yüksek dirence sahiptir. Bir başka önemli bilgi ise, betonarme ahşaba göre 5 kat, çelik ise 13 kat fazla ağırlığa sahiptir. Bu nedenle ölüm riski de fazladır. Halbuki aynı ağırlıktaki beton ve çeliğe göre ahşap, daha fazla yük taşımaktadır.
Ahşap yapıların imal şekli olan ahşap karkas, hafif yapı sistemleri arasında en çok araştırılan inşaat sistemidir. Ahşap karkas, bugün dünyanın en popüler yapı metodu konumuna sahiptir. Teknoloji ve mühendislikteki modern gelişmeler sistemin yüksek kalitede ve uygun bütçelerde olmasına olanak sağlamaktadır. Ahşap karkas yapılar, kullanıcıların günümüzde talep ettikleri estetik, yaratıcı serbesti, sağlıklı yaşam, enerji verimliliği, sürdürülebilir çevre ve maliyet etkinliği gibi konutlarında aradıkları kavramlar ile ilgili olarak büyük beklentileri karşılayabilecek kapasiteye sahiptir. Ahşap karkas yapıların en yaygn olarak gelişmiş ülkelerde kullanılması tesadüf değildir. Ahşap karkas yapı sisteminin bir çok avantajları bulunmaktadır. Bu avantajlardan bahsedecek olursak;
- Enerji verimliliği: Ev bütçesinde ısıtma ve soğutma giderleri önemli bir konuma sahip olmakla birlikte düşük enerji tüketimi konut alanlar için önemli bir faktördür. Ahşap karkas yapı sisteminin yüksek standartlarda yalıtım özelliği sayesinde ahşap evler yüksek enerji maliyetlerinden tasarruf sağlamaktadır. Ahşap evler betonarme yapılara kıyasla yıllık ısıtma enerji maliyeti %65 daha az olmaktadır. Enerji verimliliğinin maksimum düzeyde olması için tek çözüm ahşap karkas yapı sistemidir.
- Deprem güvenliği: Depremde yapılara etki eden kuvvetler, yapının ağırlığıyla doğru orantılı olarak etkisini göstermektedir. Ahşap karkas yapılar çelik ve betonarme yapılara oranla deprem riskini oldukça aza indirgiyerek avantajlı kılmaktadır. Sarsma tablası ile gerçekleştirilmiş olan ahşap karkas yapı sistemi deprem deneyinin sonuçlarına göre Richter ölçeğinde 8 büyüklüğündeki depremlere karşı direnç göstermiştir.
- Yangın güvenliği: Yapısal ahşap keresteler büyük kesitlerde kullanıldığında yanmayan malzemelerdir. Yangına maruz kalan ahşap malzemelerin öncelikle dış yüzeyinde karbonlaşma meydana gelmektedir. Bu tabaka iyice kuruyup çözülene kadar yangın ahşabın iç yüzeyine ulaşamamaktadır.
- Sağlık: Ahşabın tamamen doğal olması yüzünden ahşap karkas yapılarda yaşayan insanlar fizyolojik ve psikolojik açıdan kendilerini daha sağlıklı hissetmektedir.
- Çevre: Ahşap karkas yapı sistemi çevre sağlığı, enerji verimliliği, doğal kaynakların tüketimi gibi faktörlerde zararlı emisyonların yayılımını azaltarak çevreyi korumaktadır.
- Kalite: Ahşap karkas yapı sisteminde üretim, kalite kontrolü ve ürün denetim kuralları kullanıcıların uluslararası yapı standartlarına uygun konut sahibi olmalarını sağlamaktadır.